Laat ik mij inspireren door bekende vrouwelijke iconen?

Zo nu en dan duik ik een museum in. Het liefst ga ik dan naar een fototentoonstelling om mij te laten inspireren door andere fotografen. Tenstoonstellingen met als onderwerp mensen, het leven, portretten, hebben mijn voorkeur. Een aantal tentoonstellingen stonden in het teken van sterke inspirerende vrouwelijke iconen die mij inspiratie gaven voor mijn kijk op mijn fotografie.

Mijn laatste bezoek was de tentoonstelling over en van Frida Kahlo. Een Mexicaanse kunstenares die vooral haar eigen leven schilderde. Een feministe die haar tijd vooruit was. Haar inspiratie was zijzelf. Ze gaf kleur aan haar leven en uiterlijk. Zelfs tijdens de 2 jaren dat ze op bed lag ging ze door met schilderen. Ze maakte intieme, kleurrijke, maar ook donkere portretten. Wereldwijd inspireert ze nog steeds vrouwen.

 

Een andere tentoonstelling die mij inspiratie gaf was Icons, een collectie geleend van de National Portrait Gallery. Het vertelde hoe wij (vooral in het westen) kijken naar mensen en hoe we ze in de kunst portretteren. Er hingen portretten en zelfportretten met elk hun eigen verhaal. Foto’s met een nieuwswaarde, schilderijen van vroeger en nu. Zelfportretten waar de kunstenaar een kijkje in zijn leven geeft. Zelfportretten waar de kunstenaar zichzelf groter en belangrijker maakt dan hij of zij was. De kunstenaar, de geportretteerde en de toeschouwer hebben elk hun eigen kijk op hoe ze in het leven staan. Dit gaf een extra diepgang aan de tentoonstelling, waardoor hij bij mij bleef.    

Door wie laat ik mij nog meer inspireren?

Al deze kunstwerken zetten mij aan het denken: wat wil ik met mijn portretten. Wat betekenen ze voor mij en voor de ander? Kan ik daadwerkelijk de mens fotograferen zoals zij/hij is of fotografeer ik vooral naar hoe ik achter de lens sta? En door wie laat ik mij het meest inspireren, door de grote namen zoals Frida, of de mensen die dicht bij mij staan?

De vrouwen die dichtbij mij staan spelen een grote rol. In het dagelijkse leven laat ik mij vooral door hun inspireren, zoals mijn moeder, zusje en vriendinnen. Ik bewonder hoe ze in het leven staan en omgaan met mooie momenten en tegenslagen. Ze laten mij zien waar het in ons dagelijkse leven, thuis vooral, om gaat. Hoe dichterbij iemand staat, hoe meer impact het heeft op mijn gedachten en gevoelens. Ik laat mij ook inspireren door Nederlandse fotografen van mijn eigen leeftijd, vooral de fotografen waarin ik zachtheid maar ook werkelijkheid in terugvind. Het laatste stukje inspiratie vind ik in het leven van Frida Kahlo. Zij ging haar eigen gang en liet zich niet niet tegenhouden.  Zij leefde vanuit haar hart en dat is wat ik ook wil blijven doen.

zie dat meisje op de foto
zie haar tranen achter haar lach
zie haar kwetbaarheid is mooi
ik denk dat jij haar graag mag

KARIJN SELDAM

Mijn laatste inspiratiebron is mijn zusje. Ze laat mij zien dat haar doorzettingsvermogen met ups en downs gaat. Dat wanneer ze een stap vooruit heeft gezet ze er weer 2 terug moet doen en dan toch weer die stap vooruit weet te maken. Het inspireerde mij om een weekend te organiseren voor alleenstaande moeders en hun kinderen. Om een mooi moment in het park vast te leggen, om samen even in het middelpunt van jullie leven te staan.

Wanneer: 14 en 15 mei

Waar: in het Rensenpark in Emmen.