Hoe fotografeer je een familie reportage in de herfst.

Familie Wessel/ familiefotograaf in Groningen

Familie fotografie vind ik een leuk onderwerp om te fotograferen. Meerdere mensen en kinderen samen, met verschillende karakters en leeftijden. De onderlinge connectie en de gezelligheid. Inmiddels heb ik genoeg gezinnen gefotografeerd, dat ik mijn kennis met je wil delen. Zodat meer er fotograferen plezier uit kunnen halen met familie reportages.

 

De fotolocatie is belangrijk.

Het is de basis, de achtergrond van de fotoshoot voor de familie. De meeste mensen voelen zich prettig in de natuur. De natuur is een open ruimte met vele mogelijkheden. Ik vraag zelf altijd in welk natuurgebied zij graag komen. En wanneer de kinderen groot zijn, terug kijken in het familie album, zullen ze de plek herkennen  met mooie herinneringen.

Er zijn vele leuke locaties te benken. Binnen in een oud pand of een mooi gebouw. In een speelpark of op de boerderij. Als je er maar ruimte hebt zonder gestoord te worden door anderen.

Op welk tijdstip kun je het beste fotograferen?

Omdat je met meerdere mensen samen bent, is het tijdstip belangrijk. Het tijdstip dat de meeste mensen fit en uitgeslapen zijn, is vaak in de ochtend. Een enkeling wil liever aan het einde van de dag. Maar vaak met kinderen is het slim om naar de ochtend te gaan. Het kind hoeft dan niet lang te wachten, ze verliezen geen energie  vanwege andere activiteiten.

Natuurlijk zijn er vele andere momenten. Het zonlicht is ook bepalend, bijvoorbeeld tijdens de zonsondergang, vanwege de romantiek en de warme kleuren. Wees je wel bewust dat het hele gezin dan energie genoeg heeft.

Hoe lang duurt een fotoshoot?

De benodigde tijd kun je samen. in overleg met de familie,bepalen. Bespreek van te voren wat jullie doel is. Waarom de familie een reportage wil. Willen ze een paar mooie foto’s voor aan de muur of willen ze een album vol met plezier. Bij de ene vraag heb je meer tijd en meer foto’s nodig van bij de andere vraag.

Hou rekening met dat na een tijdje, ongeveer een uur, de concentratie weg is. Je kan het langer maken door er een leuke wandeltocht van te maken. 

Wil je langer dan ga je al richting de documentaire reportage, een dagdeel uit het leven van.

Hoe ontstaat spontaniteit tijdens het fotograferen?

Bouw de fotoshoot met stapjes op. Meestal ga ik met de familie al wandelend naar een geschikte plek. Onder het kletsen maak ik de 1e foto’s, zodat er een ontspannen sfeer ontstaat. 

Later geef ik leuke opdrachtjes of ik stel leuke vragen.  Een van de opdrachtjes die goed werken is, ik laat ze naar mij toe lopen, zonder regie. Of ik vraag naar de leukste vakantie. Stel wel gerichte open vragen om leuke gesprekken te krijgen. Het doel is dat de familieleden zich niet hoeven te focussen op mij.

Een kind laten lachen werkt niet, een kind iets laten doen werkt wel. Ouders doen meestal ook vrolijk mee. Ik zorg dat ik niet in het middelpunt sta, maar dat het gezin in het middelpunt staat. Ik ben diegene die de rust moet bewaken, een rustige uitstraling geeft vertrouwen en stelt mensen op hun gemak.

En dan nog 2 tips waar jij vooral invloed op hebt.

Zorg dat je meerdere foto’s maakt, genoeg dat mensen kunnen kiezen. Want geloof mij, hier ontstaan vaak meningsverschillen. Waar op de ene foto iemand de ogen dicht heeft, kan op de andere foto weer iemand weg kijken.

En vergeet vooral niet zelf te genieten en uitgeslapen te zijn. Jouw energie werkt door in je fotografie en het gezin. Dat wat je uitstraalt ontvang je ook terug. Een mooie reportage begint al bij je eigen plezier.

Ik hoop dat ik je op weg heb kunnen helpen met mijn tips over: hoe fotografeer je een familie reportage. Wil je meer weten, laat het mij dan weten dan help ik je met dat waar je tegen aan loopt.