De meeste vrouwen vinden een fotoshoot spannend!

Stiekem vind ik het, net als jij,  ook spannend wanneer ik een ondernemer mag fotograferen. Een beetje spanning hoort erbij zeggen ze. De spanning mag je toe laten, deze hoef je echt niet te negeren. Dat doe ik ook niet meer.

Wanneer je iets spannend vind gebeurt er van alles in ons hoofd en lichaam. Ik voel het vooral in mijn buik en een beetje in de rest van mijn lichaam. Ik voel alles dan wat bewuster, zoals kleine trillingen wanneer ik de deur uitstap om naar de fotolocatie te gaan. In mijn hoofd gebeurt er ook veel. Dan denk ik na over de fotoshoot, over de fototechniek of dat het droog blijft. Maar vooral over hoe ik jou kan helpen met een ontspannen sfeer tijdens de fotoshoot.  De spanning bij jou kan al een dag eerder komen. Vrouwen vertellen dan “Ik ben maar op tijd naar bed gegaan om uitgeslapen te zijn” of “ik was er in mijn hoofd veel mee bezig en werd er minder ontspannen van”.   Mijn advies laat deze  gedachten toe, probeer te relativeren en accepteer zoals het is. Spanning mag er zijn.

Jij bent mooi, ook op de foto!

Ik merk dat vrouwen een hoge lat hebben, ook wanneer ze zichzelf terug zien. Deze lat herken ik zelf ook en dan bedoel ik niet dat we onszelf lelijk vinden. Maar dat we ons soms gewoon iets aanpraten wat helemaal niet hoeft. De mannen die ik voor mijn lens heb gehad, echt waar, die zijn sneller blij met hoe ze op de foto staan. Ik hoor zelden “o wat een vreselijke lach heb ik” van een man. Ik zag altijd eerst mijn scheve lach en dat vond ik gewoon raar om  te zien. Inmiddels weet ik dit en vind ik het prima. Nu ik dit weet is het minder spannend om deze scheve lach terug te zien op de foto.

Waarom wij dit onszelf aandoen kunnen wij genoeg redenen voor bedenken. Daarom ga ik ook niet aan jou vragen om jouw lat lager te leggen. Ik vraag je om het te toe te laten. Dit is een proces waar je met een fotoshoot niet even overheen stapt. Ik zie het meer als een onderdeel van de reportage, waarin ik jou wil laten merken dat jij mooi bent.

Mijn ritueel voor een fotoshoot ga ik dan ook aanpassen naar een andere volgorde.

Waardoor jij sneller kan ontspannen en het minder confronterend is. Waar ik voorheen begon met het fotograferen van dichtbij voor een portret, beginnen we nu met een kop koffie of thee. We beginnen met kletsen over leuke dingen over ons leven, werk of over koetjes en kalfjes.

Daarna gaan we de leuke bewegende foto’s maken, buiten wandelend of foto’s dat jij fijn aan het werk bent. En dan echt op het laatst zal ik een aantal mooie portretten maken. En ik weet zeker dan straal jij omdat we al plezier maken voordat de camera dicht bij jou komt.

“Ik geloof dat jouw persoonlijke verhaal een belangrijke reden is om een onderneming te starten of een andere baan te zoeken. Jouw verhaal en jouw karakter is uniek. Ik geef jou je eigen portretfoto”.