Afgelopen jaar mocht ik Lotte op weg geholpen met haar fotocamera.

Een fotografie cursus voor portret foto’s. Samen zijn we een ochtendje wezen fotograferen in de natuur samen met Sandra.

Voor mij een leuke uitdaging. Ik moest even stil staan bij hoe ik mijn foto’s maak en hoe ik dit in simpele taal kan uitleggen. Wat voor mij duidelijk is kan voor de ander al abracadabra taal zijn.

Daarom zijn we maar gewoon aan de slag gaan en kijken wat er uit komt. Tijdens het fotografen kwamen de vragen wel en kon ik meteen in schatten wat Lotte nodig had. Dit was dus vooral eerst de camera leren kennen en leuke portretten zien. Zonder al te diep in te gaan op de technische kant.

 

Een aantal tips zodat voor de 1e keer fotograferen.

  • Tip 1. Zet de camer de 1e keer  op de automatische stand. En ga op zoek naar dat wat je mooi vind. Kijk om je heen wat zie je allemaal.  Wat zie je als eerste, waar gaat jouw aandacht naar toe?
  • Tip 2. Fotografeer eerst met daglicht. Vermijd de felle zon. Deze zon zorgt voor harde belichting. Ga liever naar buiten wanneer het bewolkt is. Dan heb je minder last van harde schaduwen en contrasten.
  • Tip 3. Bedenk van te voren waarom je wil fotograferen. Wat is je doel? Dit geeft wat rust in jouw hoofd tijdens het fotogrageren.  Een doel zorgt voor sneller leren kijken en meer plezier dan zomaar alles vast leggen en er vervogens niet mee doen.
  • Tip 4. Lees de handleiding van de camera pas wanneer je al een aantal keer hebt gefotografeerd. Door eerst zelf te ontdekken leer je meer. Neem de handleiding mee tijdens het fotograferen. Zodat je snel verder kan wanneer je vast loopt, met de functies in instellingen, tijdens het fotograferen.

Portretfoto tip 5

Ga in gesprek met je model. Klets over leuke dingen, probeer geen gemaakte grapjes te maken maar wees vooral jezelf. Doordat jullie over leuke dingen praten onstpant jouw model met als gevolg dat er meerdere momenten een mooie glimlach ontstaat.

Portretfoto tip 6

Fotografeer het model niet in het midden van het beeld maar meer naar rechts of links. Dit geeft meer diepte. Het zorgt ervoor dat je als kijker in het beeld getrokken wordt. De ogen en de emtie trekken ook zo  de aandacht.

Portretfoto tip 7

Speel met de afstand van jouw en het model. Hoe verder je staat, hoe minder contact je samen hebt.  Dit werkt vooral wanneer je iemand fotografeert die zijn gang gaat. Bij een portret wil je de afstand niet te  groot houden. Zorg dat het model jouw kan blijven zien.

Portretfoto tip 8

Speel met de compositie. Haal het model dicht bij of wat meer aan de zijkant. Dit geeft een speels effect op de hele serie. 

En zet een aantal foto’s om in zwart/wit. Dit geeft een extra karakter. Deze foto heeft dan ook begeweings onscherpte, dit geeft een levendig karakter.